Mihai Filip Odangiu

[:ro]

Filip Odangiu este specializat în formarea și antrenamentul actorului și artele plastice.

Doctorat în Teatru obținut la Universitatea Bsabeș Bolyai  cu o temădedicată pedagogiei și formării actorului, în mod specific, strategiilor metacognitive implicate în antrenamentul actorului.

Cercetează în domeniile interpretării actoricești și a artelor performative.Practica sa artistică vizează arta interpretării actoricești, teatrul nonverbal, improvizația, commedia dell’arte, mișcarea scenică, teatrul de animație, Viewpoints și storytellingul. Expertiza sa tehnica este în domeniul teatrului fizic, teatrului de mască, teatrului de animație, improvizației, cercetării artistice interdisciplinare și  pedagogiei actorului. Dezvoltă proiecte şi lucrează în domeniile: actorie, regie, scenografie, pictură, storytelling, cercetare în pedagogia teatrală.

Printre publicațiile sale se numără două cărți de referință în domeniul practicii teatrale (Corpul inteligent. Strategii metacognitive în antrenamentul actorului, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj, 2013 și Praxis. Exercițiul strategic, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj, 2013) și peste 20 de articole în reviste de specialitate.

Spectacolele coordonate la clasa de actorie au participat la festivaluri internaționale printre care:Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru, Festivalul Internațional  de Teatru de la Sibiu etc. A participat la realizarea a numeroase spectacole la Teatrul Național Cluj.

 

În anul 2020, a înființat, alături de foști studenți, actuali colaboratori,Centrul de Creație MAIDAN ClujNapoca.

 

Cursuri predate:

Arta actorului-Teatru Nonverbal, Studii aprofundate de improvizație (nivel masteral), Studiul măștii în arta actorului, Strategii ale creație scenice (master), Elaborarea personajului teatral, Teatru psihologic, Arta actorului de păpuși și marionete

[:hu]

dr. Mihai Filip Odangiu egyetemi docens

Képviselő, Román Színházi Intézet

[:]