2024

2023

Facultatea de Teatru și Film Cluj, România organizează, ca în fiecare an, GALACTORIA – manifestare anuală a absolvenților, desfășurată la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie. Anul acesta ne-am dori ca acest eveniment să capete amploare prin crearea unor noi secțiuni care să integreze nu numai mișcarea teatrală din țară ci și cea din afara granițelor.

Gândită ca strategie de promovare a facultății noastre. secțiunea “Mâine” propune invitarea spectacolului câștigător (sau al unui spectacol reprezentativ) al ediției din acest an a Festivalului de teatru pentru liceeni.
“Și eu am fost aici” implică invitarea unui spectacol care are în distribuție sau are creatori, alumni ai facultății noastre: regizori, coregrafi, actori. Anul acesta, spectacolul ales este METAMORFOZE, spectacol al teatrului din Satu-Mare.
Secțiunea “ConnActing” – implică invitarea unor spectacole ale unor alte instituții de învățământ superior de specialitate, una din țară și două din afara ei. Anul acesta, în alegerea nostră intră UNATC București, Accademia Nazionale d’Arte Dramatica Silvio d’ Amico, Roma, Italia și Academia Athanor, Germania.
Suntem siguri că aceste întâlniri vor fi o explozie de prospețime, un prilej de conexiuni reale și efervescente între exponenți ai acestei generații de actori, o punere în paralel a metodelor, un moment de discuții și poate clarificări ale conceptelor de bază ale acestei meserii vocaționale.

Suntem perfect conștienți că acest proiect este extrem de ambițios și frizează utopia – dar ce poate fi mai propriu actorului decât visarea îndrăzneață?

2022

Facultatea de Teatru și Film organizează în perioada 21 mai – 29 iunie 2022, Gala FTF, festivalul dedicat absolvenților noștri. În această perioadă vor avea loc un număr impresionant de spectacole, filme și exerciții cinematografice, expoziții sau instalații digital interactive, cursuri deschise, ateliere, întâlniri cu alumni, intersecții academice și profesionale între tinerii absolvenți și practicieni din industrie sau activități informale care pun în lumină diversitatea programelor FTF, complexitatea portofoliului artistic și implicarea creativă a studenților și profesorilor noștri.

Absolvenții de licență și master vor avea ocazia să-și prezinte proiectele și să-și demostreze abilitățile artistice, critice și academice în fața comunității profesionale a Universității Babeș-Bolyai. Sesiunile de mentorat și atelierele deschise cu alumni sau profesioniști din industrie vor facilita trecerea dinspre studiu spre practicarea profesiei. Gala FTF este, de asemenea, o ocazie pentru publicul larg de a fi martor la devenirea profesională a tinerilor absolvenți.

Pandemia a pus la încercare într-un mod fundamental creatorii, scriitorii, criticii sau producătorii din domeniul teatrului, filmului și a tuturor artelor ce reunesc publicul într-o sală sau un spațiu închis. Am fost cu toții constrânși să reinventăm felul în care producem sau consumăm spectacole sau produse audio-vizuale. De asemenea, actul academic a avut de suferit, dar și de învățat din această lecție a formării virtuale, la distanță. Ne întoarcem, însă, pe scene și platouri de filmare, în săli de curs și conferințe, în biblioteci ori spații alternative de studiu cu aceeași pasiune și interes care ne-a motivat constant în toată această perioadă.

Gala Absolvenților se va desfășura în trei etape.
21 – 29 mai  /  Departamentul de Teatru
21 – 23 iunie / Departamentul Maghiar de Teatru
27 – 29 iunie / Departamentul de Cinematografie și Media & Departamentul Maghiar de Cinematografie și Media.

Pentru a afla programul actualizat al evenimentelor din perioada 21 mai – 29 iunie 2022, vă rugăm reveniți pe site-ul FTF și să urmăriți pagina noastră de Facebook.