Ligia Smarandache

[:ro]


Studii în domeniul artelor plastice și decorative la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția grafică, susținând  doctoratul în 2012 cu tema „Rolul eseului video în comunicarea audiovizuală postmodernă”.

În cariera profesională a derulat proiecte aplicate în domeniul graficii publicitare, graficii de televiziune, video animații și scenografie pentru televiziune. În creația personală debutează cu gravura în lemn și metal orientându-se mai tarziu spre film documentar, film experimental și video.

A realizat un scurtmetraj de docu-ficțiune și o expoziție video în cadrul proiectului Dialog în Agora-arheologie contemporană, un schimb cultural între artiști din orașele înfățite Cluj-Napoca și Köln. Este autoarea animației eseu experimental „Confesiuni” cu care a participat în 2012 la Bucharest International Experimental Film Festival și în 2013 la Dublin International Short Film and Music Festival.

În domeniul filmului documentar a participat la un atelier internațional „Aristoteles-Workshop” lucrând ca editor la documentarul Nu te supăra dar… regizat de Adina Pintilie. Filmul a participat în 2007 la: International Leipzig Festival for Documentary and Animation care a câştigat marele premiu (Golden Dove), Germania, fiind selectat, apoi, în cele mai importante festivaluri de film documentar din Europa. În anul 2006 a realizat o serie de documentare-eseu pentru televiziunea națională (TVR2) intitulate Oameni din România premiate la SimFest Târgu-Mureș.

În 1994 a primit bursa de rezidenţă ArtsLink în atelierul de gravură Lower East Side PrintShop, New York. În perioada 1994-2000 a participat ca artist independent la expoziţii de gravură în Kanagawa-Japonia, New York,  Malaesia,  Finlanda, Bucureşti, sau în expoziții de grup ca membru în Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Cluj. A fost selectată între cei peste o suta de artisti contemporani din lume în publicația New Art editată de Roxana Marcoci, Diana Murphy, Eve Sinaiko (Harry N Abrams, New-York ,1997).

 

Cursuri predate:

Grafică pentru film și TV

Experiment vizual în filmul scurt

Scenografie de film și Televiziune

Tehnici Digitale: Editare

[:hu]

dr. Ligia Smarandache adjunktus

Képviselő, Román Film és Média Intézet

ligia.smarandache@ubbcluj.ro

[:]