Daniel Iftene

[:ro]


Daniel Iftene este specializat în jurnalism, focalizând jurnalismul cultural.
În 2015 a obținut titlul de doctor în Teatru și Artele spectacolului, la Universitatea Babeș-Bolyai, investigând creația artistică a regizorilor români de teatru în film și a regizorilor de film în teatru, în perioada 1900-1989.

Cercetează în domeniile: istoria și teoria filmului, scriere creativă și structuri narative în audiovizual. În ultimii ani, a contribuit cu cronici de film și articole de specialitate în importante reviste culturale din țară. Dezvoltă proiecte de educație cinematografică destinate elevilor, în colaborare cu festivaluri și instituții de profil din țară.

Printre publicațiile sale se numără: “Sexual monstrosity in contemporary cult TV series: the case of the American Horror Story”, Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media, 2016;  “Imposing Audience Dictatorship on Romanian Filmmakers in the pre-Ceausescu Era”, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; “Theatrical Influences In the Early Romanian Narrative Cinema”, Editura Eikon, Cluj-Napoca,2012;“Portraits of the Young in the New Romanian Cinema (2000-2011)”,Proceedings of The Digital Generation: Self-Representation, Urban Mythology and Cultural Practices, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011 etc.

Cursuri predate:

Istoria filmului și a televiziunii

Publicistică cinematografică

 

Seminarii și cursuri practice:

Istoria filmului universal

Istoria filmului românesc

Teoria filmului

Estetica filmului

Critică și analiză de film

Scriere creativă: Limbă și stil pentru audiovizual

 

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/DIftene

[:hu]

dr. Daniel Iftene adjuntus

Intézetvezető, Román Film és Média Intézet

[:]